På sex meters djup av Denise Rudberg

För den som gillar deckare finns det en hel del författare och ett spännande stort utbud att välja mellan. Den svenska författaren Denis Rudberg är ett bra exempel som år 2010 gick över från genren chick lit till deckare. Många känner igen henne från teve där hon var programledare tillsammans med Camilla Läckberg i programmet Läckberg & Rudberg. Hon var även en av deltagarna i programmet Deckarna där fem författare fick delta och dela med sig av sitt författarskap.

 

Hennes böcker utspelar sig framför allt i överklassmiljö och hon beskriver själv dem som Elegant Crime. Ett byte av genre som visat sig vara framgångsrikt även med denna sjätte bok som kom ut under hösten 2016. I den här boken, På sex meters djup, ger hon sig in i ett nytt äventyr med åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff.

 

Boken utspelar sig i ett vintrigt Stockholm som är mitt i förberedelserna för den kommande julen. Den svenska kultureliten har samlats på operan för att se föreställningen som denna kväll har världspremiär. Efter en lyckad kväll lämnar det hyllade konstnärsparet som stått för regin staden för att koppla av i sin sommarstuga ute i skärgården. Därefter är de spårlöst försvunna. Döttrarna anmäler försvinnandet och snart fylls media av spekulationer för vad som kan ha hänt paret. Marianne Jidhoff som varit på premiärkvällen blir givetvis inblandad i utredningen.

 

Mordet av en kvinna på ett äldreboende tycks till att börja med vara ett separat fall men kopplingar till politik och makt i de båda fallen dyker snart upp. Historien tar läsaren in i salonger med sammet och guld. En miljö där kultureliten tycks konspirera och där makthavare spelar ett avancerat spel.

 

En spännande och läsvärd bok som både utspelar sig och ger läsaren en inblick i en exklusiv miljö dit inte vem som helst tar sig. Även om boken inte är så fartfylld så är den skön avkoppling som ändå sticker ut från vanliga deckare genom att låta en åklagarsekreterare delta i utredningen och bli en del av polisteamet tillsammans med kriminalkommissarie Torsten Ehn och Augustin Madrid.