Den tatuerade cirkeln av Susan Casserfelt

Uppföljaren till Prästens lilla flicka är äntligen ute. Det här Susan Casserfelts andra bok om polisinspektör Kajsa Nordin. En bok där hon ofrivilligt dras in i en utredning av ett mord, ett hemligt sällskap och en nyöppnad plastikklinik i trakterna runt Örnsköldsvik. Boken Den tatuerade cirkeln kom ut i december 2016 och är den del av serie på tre böcker.

 

Med en väldig fart dras man in i boken redan från första sidan när Kajsa sitter på en restaurang bara något kvarter bort från den gata där en ung man blir skjuten. Ett mord som så småningom tar henne upp mot Västernorrland där hon kontaktar sin gamla kollega kriminalkommissarie Modig. I den första boken presenterades den excentriska konstnären Zeta och det visar sig ganska snart att hon är inblandad även här.

 

Ett hemligt sällskap som identifierar sig med en tatuering på armen får snart en huvudroll i det äventyr som utspelar sig både i trakterna runt Stockholm och senare norröver. Flera specialplockade läkare och sjuksköterskor har transporterats upp till en plastikklinik där de ska utföra exklusiva operationer. Där ska de arbeta under ett år och ingen av dem får tilltalas med sina rätta namn. Kajsa och Modig sitter en bit ifrån den gula villan och spanar då tre mystiska män dyker upp och ger oväntad insikt i historien. Fallet får till slut en oväntad upplösning och lämnar utrymme för en kommande fortsättning.

 

Författaren ger en bra och utförlig beskrivning av både miljö och detaljer som kan för många vara självklara men som ger den där extra kraften till historien. Kanske är det därför boken får ett sånt driv. Det som fascinerar speciellt är den rika kunskapen och fakta om både polisarbetet och sådant som sker inom sjukvården. En bok som är svår att lägga ifrån sig och som man slukar fort trots att den har över fyrahundra sidor text. Den inte bara får läsaren att tappa andan, den ger även ett sug efter mer.